Uporabnik:
Geslo:
Nov Uporabnik? Pozabili Geslo?

28.04.2017
Brusshles motor JOKER 4250/7 -720 RPM/V

In section Članki/F3A/electric drive / tests of other E-engines, is added above engine test. 27.02.2017
Dodan model Miss Wind 50E

V rubriko MODELI/Elektropogon je dodan omenjeni model. 14.02.2017
Brusshless motor JOKER 5055-09, 500RPM/V

In section Članki/F3A/electric drive / tests of other E-engines, is added above engine test. 03.08.2016
EP v akrobatskem F3A letenju, Untermünkheim , Germany

V rubriki članki/F3A/Competitions je dodano kratko poročilo o dogajanju na EP

Četrtek, 23.05.2019
Hypershade 90 F3A Nazaj na članke
Plans | F3A models

Model je nastal kot posodobljena zamenjava za uspešni model MatriX.
Osnova za geometrijo modela je znani OXAI-jev model BERILL.
The model was created as an updated replacement for the successful model Matrix.
The basis for the geometry is OXAI-BERILL.

Načrti

1. Hypershade 90 - Trup
2. Hypershade 90 - Krila
3. Hypershade 90 - Sestavni deli 1
4. Hypershade 90 - Sestavni deli 2

Vsi načrti so v PDF obliki. Druga dva dela načrta vsebujeta sestavne dele projecirane na vezano ploščo in balzine plošče. Tako vam je olajšano razporejanje in optimiziranje pri porabi materiala.

Obstaja pa tudi CNC komplet sestavnih delov:


- ZS ( http://forum.modelarji.com/privmsg.php?mode=post&u=1261 )
- mail: Jure_zakon@hotmail.com


GRADNJA:

TRUP:

Sestavljanje se začne z izdelavo stranic, kot je to na načrtu 1. Te stranice pred nadaljnjim sestavljanjem vsebujejo smrekove letve in ojačitev za bajonet. Paziti je treba na pravilno usmerjenost le-teh! Na stranice prenesite vse črtkane črte za položaj reber.
Sestavljanje trupa se nadaljuje na deski, kamor se zariše srednjico. Stranice obrnemo tako, da bo trebuh modela zgoraj, in jih začasno v ravnih bočnih linijah (do kabine) pritrdimo na desko ter s pomožnimi letvami z zunanje bočne strani, pritrjenimi na desko, zavarujemo pred zvijanjem. Sledi postavljanje reber trupa od zadaj naprej vse do podvozja. Pazimo, da je tudi spredaj trup v sredini, zavarujemo bočno s kloci, prilepljenimi na desko. Izgotovimo dno modela do podvozja.
Sedaj trup ločimo in obrnemo. Naredimo X ojačitve za vzvojno stabilnost za kabino do repa in postavimo rebra hrbta. Sledijo letve za ojačitev hrbta Balsa 5x5mm. Sedaj si pripravimo oplato hrbta iz mehke balse 2mm tako, da je sredina hrbta iz vzdolžno tekoče balse in dodanih obeh trikotnih kosov, da dobimo trapezno obliko. Z močenjem po sredini samo z zgornje strani oplato počasi prilagodimo na hrbet in označimo preostanke na obeh straneh in jih odrežemo in oplato natančno prilagodimo. rebra namažemo z belim lepilom in pričvrstimo oplato z ličarskim trakom. Da bodo bočni spoji oplata-trup natančni, predhodno na trup prilepimo naslonske letve iz 3mm balse 2mm oddaljene od boka po vsej dolžini trupa z obeh strani.
Delo sedaj nadaljujeno na sprednjem delu trupa z vgradnjo rebra motorja in prednjega obroča pri spinerju. Ta obroč pri spinerju je treba izdelati močnejši in ga šele kasneje obrusiti tako, da gre skozenj motor, sicer lahko pride do zloma. Delo na kljunu je precej naporno (zvijanje bočnih letev) Potrebno je uporabiti spone in pa dobro je tu imeti pomočnika. Kljun oblikujemo, kot je to vidno na načrtu in slikah za Hypershade 90. Dodamo zgornja rebra, letve B5x5 in izdelamo oplato s presežkom. Sedaj. ko je trup v grobem gotov in manjkalo samo še stabilizatorji, vzamemo kabino (LEO110-F3A) in jo obrežemo na končno obliko, kot je nakazano. Kabino poveznemo na trup, zjustiramo, in obrišemo obliko na trup. Trup do risa izrežemo in dodamo ojačitve robov (VPL 0,6-1mm). Spredaj na ojačitvi pustimo več mesa za pritrdilni čep kabine. Sledi izdelava okvira kabine iz balse in vgradnja zaklepa kabine na hrbet. Okvir -dno kabine sem jaz barval modro, kar da v kombinaciji z modro kabino dober zamolkel globinski efekt. Izdelava višine je rutinsko opravilo. Nastavni kot je 0,3 stopinje. Izdelamo levo in desno polovico , ju spojimo in ojačamo sredino, kot je na načrtu. Kdor bo delal dvojno višino, uporabi bajonet iz karbona fi 8/6 in Al cev 9/8,2 in vgradi servomehanizme 13mm v krila.

Vpetje motorja je,žal, še fiksno, je pa možnost vpeljave dobrih idej. Stranski zamik je 3 stopinje, navzdol 0 stopinj.

KRILA:
 
Najprej izdelamo 4 oplate D-boksa. Cela balsina deska naj bo pri čelni letvi in posneta-brušena, da se bo prilegala na čelno kvadratno letev. Sestavljamo tako, da na načrt položimo najprej oplato, nato pa po umerjenju s prvim in zadnjim rebrom D-boks balsino letev z utori, ki smo ji predhodno prilepili spodaj smrekovo ojačitev5x3mmx500mm. Na oplato predhodno prerišemo lego reber. Začnemo dodajati rebra pri korenu krila in jih na stojini pritrdimo z buciko ter lepimo samo na D-boks letev. Ko so rebra položena, lepimo spodnjo oplato na njih z redkim CA lepilom. Začnemo s sredine navzven. Nato prilepimo čelno letev in zapremo D-boks zgoraj s smrekovo letvico 3X5X500mm. Sledi lepljenje zgornje oplate, kar storimo s kontaktnim lepilom(npr. NEOSTIK). Na rebra in vsa spojna mesta nanesemo lepilo direktno iz tube- izdatno. Zjustiramo oplato in jo pritisnemo po vseh spojih, da se lepilo nanese tudi nanjo. Oplato odmaknemo in lepilo enakomerno nanesemo pospojih, če kje le-to manjka. Da se nam krilo nebi med leplenjem premikalo ali dvigovalo, ga zadaj pri stojinah obremenimo s kako težko letvijo. Po 7 minutah sušenja lepila oplato pazljivo namestimo najprej pri čelni letvi, nato jo položimona rebra in pritisnemo po vseh spojih. Začnemo iz sredine navzven.
Sledi lepljenje tulca bajoneta, ki smo mu notranjo stran zaprli s 3mm balso. Bajonet namažimo z oljem in ga vstavimo. Lepljenje ojačitev nad in pod tulcem naj poteka ob prisotnosti bajoneta. Ko je plankiranje zgornje strani končano, krilo ločimo od podlage in odstranimo stojine na rebrih. Na oplati označimo obris krilca. Sledi plankiranje in izdelava ležišča serva. Nato krilo pri koncu izravnamo na dimenzijo in vlepimo balsin zaključek krila. Sledi prvo grobo brušenje čelne letve in zaključka krila. Nato izrežemo eleron, izbrusimo obliko in zapremo krilce z 2mm balso.
Drugo krilo izdelamo enako. Pazimo na simetričnost obeh kril in krilc.

Seveda je še veliko drugih podrobnosti o gradnji, vendar naj bodo določene stvari in določene oblike (spodnji pokrov motorja!) prepuščene posamezniku in njegovi kreativnosti.

In še kratek nasvet:  -gradite počasi in natančno in model bo vloženi trud povrnil z natančnim letenjem!

NASTAVITVE:  - krilca +/- 20-22° + 35% expo
     
                      - višina: +/- 25°   + 40% expo

                      - smer:  +/- 35°  + 40°expo

                      - težišče: 170 - 175mm od prednjega roba kril pri trupu.

Obilo uspeha in veselja pri gradnji in letenju!

Marko


Prvi polet

Preizkus na pisti

Vzlet

KomentarGalerija

Več slik si lahko ogledate v galeriji:

Hypershade 90: Galerija slikDodano: 04.01.2009 | Ogledov: 2372 | Komentarjev: 0 | Avtor: marko


Komentarji:

Trenutno še ni komentarjev. Bodite prvi!

Komentarje lahko objavljalo le registrirani uporabniki.
Če ste že registrirani, se prijavite levo zgoraj.

Če še niste registrirani, opravite hitro registracijo »

Komentiraj:
Imate kvalitetno snov za članek in bi ga želeli objaviti na naši strani? Kontaktirajte nas na info@e-modelar.net in dodeljen vam bo status pisatelja člankov!