Uporabnik:
Geslo:
Nov Uporabnik? Pozabili Geslo?

11.11.2019
World Championship F3A 2019 in Brescia -Italy

29.07.2019
Model EXPERIENCE 60 Classic

V rubriko odel building/ Wooden construction je dodan omenjeni model 28.04.2017
Brusshles motor JOKER 4250/7 -720 RPM/V

In section Članki/F3A/electric drive / tests of other E-engines, is added above engine test. 27.02.2017
Dodan model Miss Wind 50E

V rubriko MODELI/Elektropogon je dodan omenjeni model.

Ponedeljek, 15.04.2024
F3A Tekma za kategoriji FAI in BASIC , Prečna - Novo mesto, 09.06.2013 Nazaj na članke
F3A | Competitions

Prizadevni člani Aerokluba Novo Mesto so organizirali prvo letošnjo tekmo za kategoriji F3A FAI in nacionalno kategorijo BASIC. Tekmovanje je potekalo v lepem sončnem vremenu in z mednarodno udeležbo iz Hrvaške in Srbije.

Prozorišče

Tekma je potekala na modelarskem letališču modelarjev AK Novo Mesto, ki se nahaja kak kilometer oddaljeno od piste aerokluba v smeri Žužemberka in je locirano pod slikovitimi vinogradi.
Gostitelji so nas pričakali tradicionalno gostoljubno in z marsikaterim domačim priboljškom ter lepo urejeno pisto. Nekateri tekmovalci so prišli že v petek (iz Beograda) in nekateri še v soboto in pridno potrenirali. Ostali smo uspeli ujeti še kak trening let zjutraj pred samo tekmo.


Prijavljeni tekmovalci

Prijave so nekoliko nihale zaradi res težkih razmer z letenjem v letošnji pomladi, ko praktično nihče ni uspel priti na tekmo ustrezno pripravljen. Kljub temu smo kasneje videli solidne nastope, k čemur je vsekakor veliko doprineslo mirno in sončno vreme.


FAI:
1. Mencin M.,------------Buldog, elektro 10S,
2. Mencin T.,------------Buldog, elektro 10S,
3. Goljevšček A.,-------Buldog, elektro 10S,
4. Stojković N. (RS),---Sickle, elektro 10S,
5. Makovec I.,----------Spark, elektro 8S,
6. Logar R.,-------------Buldog, elektro 10S,

BASIC:
1. Matešić N. (HR),----Sbach, bencin 50 ccm,
2. Kubaska P. (HR),----Extra, bencin 50 ccm,
3. Hvala K.,-------------Mythos 125, elektro 10S,
4. Mlakar A.,------------Extra, bencin, 26 ccm,
5. Stojanović V. (RS),--Sickle, elektro 10S,
6. Ivašković K. (HR),---Extra, bencin 50 ccm
7. Bavdaž T.,-----------Extra 300 EXP, elektro,
8. Oblak N.,------------Wind S E50, 6S


Tekma

S tekmo je pričel program Basic. Sonce se je umaknilo iz kadra, vetra takorekoč nič. Tako fantje niso imeli preveč dela in kljub pomanjkanju treninga je nekako šlo. Tu smo imeli 8 nastopajočih in tekma je morala potekati hitro, za kar je skrbel Igor Makovec, ki je poleg sodelovanja na tekmi opravljal tudi vlogo vodje tekmovanja v sodelovanjem s predsebnikom kluba Jankom.
Prvi turnus je dobil Klemen Hvala pred Andrejem Mlakarjem in Tomažem Bavdažom. Na četrto mesto se je uvrstil naš MLADI TALENT Nik Oblak, ki pa se mu je videlo, da je treniral letos samo v dvoranah, saj mu je velikost letalnega okna delala težave.
Tudi drugi in tretji turnus je Klemen suvereno dobil, na drugo mesto pa se je s hitro adaptacijo na zunanje razmere prebil Nik Oblak in za zgolj točko in pol ugnal Andreja Mlakarja, drugouvrščenega po dveh odletenih programih. Tekma za drugo mesto je bila tako ves čas odprta in zanimiva!

V P13 sem odprl tekmo jaz. Glede na pomanjkanje trening letov je še kar nekako šlo. Alan je po pričakovanju odletel najbolje, za njim Robi in Timotej, takoj nato Nikola, ki je pokazal, da ima pravo roko in občutek za F3A letenje in ga je bilo veselje gledati. Nivo letenja sicer iz že večkrat omenjenih razlogov ni bil vrhunski, ampak na koncu smo bili vsi zadovoljni.
Kot zanimivost naj povem še, da je že po nekaj minutah po zadnjem odletenem letu začel pihati močan zahodnik, ki je podiral šotore in po zraku so frčale stvari.Zmagovalci FAI P13

1. Alan Goljevšček

2. Robert Logar

3. Timotej MencinZmagovalci BASIC

1. Klemen Hvala

2. Nik Oblak

3. Andrej MlakarTehnika

V FAI kategoriji so letos na sceni izključno električno gnani modeli. Tu smo imeli 3 Buldoge, enega Sicla in enega Sparka, razen slednjega (8s) pa vsi gnani na 10s Lipo.
Pogonski motorji so 1x Hacker Q60 in prop PT 21x14, 1x Dualsky XM6360-10 in prop XOAR 20x13, 2x AXI 5325/24 in prop AXI 20x13, ter enkrat AXI 5325/20 in prop AXI 20x13.
Krmilniki so v vseh primerih zanesljivi SPIN 99.

Naprave za vodenje so povsod FUTABE 2,4 GHz

V kategoriji BASIC so bili zastopani bolj različni modeli, od električno gnanih Acromastra, EF Extre 48col, Winda S50 z motorjem AXI 4120/20 in krmilnikom SPIN66, pa Mhyto-Sa 125 z motorjem AXI 5325/24 in propom Mejzlik 20x13 in krmilnikom SPIN77, pa Sicla z motorjem AXI 5325/24 , pa naprej do bencinsko gnanih modelov (50ccm in razponom okrog 2,2m)

V kategoriji Basic se je pokazalo, da je bila odločitev za prehod na zgornji limit velikosti 2,25m prava, saj je tu zastopanost takšnih modelov zlasti na Hrvaškem, pa tudi v Sloveniji, velika.


Komentar

Veseli smo lahko, da je Aeroklub Novo Mesto pripravil tudi letos tekmo v F3A letenju. Veseli smo, da so tudi letos k izvedbi te tekme pripomogli tekmovalci iz tujine (Hrvaška, Srbija). Predvsem pa smo lahko veseli, da je nekaj zagnanih tekmovalcev stalnih.
Video poročilo:
http://www.youtube.com/watch?v=T__WgHFNmTE
Upajmo, da se bo zgodila še ena letošnja tekma v jesenskem času, kar bi v teh časih bilo super!. In da se nam pridruži še kak bivši ali novi tekmovalec!


Dodano: 09.06.2013 | Ogledov: 2787 | Komentarjev: 0 | Avtor: marko


Komentarji:

Trenutno še ni komentarjev. Bodite prvi!

Komentarje lahko objavljalo le registrirani uporabniki.
Če ste že registrirani, se prijavite levo zgoraj.

Če še niste registrirani, opravite hitro registracijo »

Komentiraj:
Imate kvalitetno snov za članek in bi ga želeli objaviti na naši strani? Kontaktirajte nas na info@e-modelar.net in dodeljen vam bo status pisatelja člankov!