Uporabnik:
Geslo:
Nov Uporabnik? Pozabili Geslo?

11.11.2019
World Championship F3A 2019 in Brescia -Italy

29.07.2019
Model EXPERIENCE 60 Classic

V rubriko odel building/ Wooden construction je dodan omenjeni model 28.04.2017
Brusshles motor JOKER 4250/7 -720 RPM/V

In section Članki/F3A/electric drive / tests of other E-engines, is added above engine test. 27.02.2017
Dodan model Miss Wind 50E

V rubriko MODELI/Elektropogon je dodan omenjeni model.

Četrtek, 21.09.2023
KAKO ZAČETI TUDI Z F3A LETENJEM - OSNOVNI NAPOTKI Nazaj na članke
F3A | F3A Informations

Tu bom opisal uspešen način za začetek ukvarjanja s tovrstnim letenjem in kaj je treba vedeti v smislu potrebne opreme (modela) in kaj je treba vedeti, če nas zanima tudi kakšno tekmovanje.

KAKO ZAČETI TUDI Z F3A LETENJEM

Zakaj tudi F3A letenje?

Zato da bi zboljšali naše obvladovanje modela, estetiko figur in prostora, v katerem letimo in da bi iz sebe naredili kvalitetnega šolanega pilota, je F3A način letenja tisto pravo. Da bi razumeli ves smisel in pravilnost letenja in izvajanja samih figur, pa je potrebno v osnovno teoretično znanje najprej investirati nekaj ur.

Podlage:  http://www.e-modelar.net/files/PRAVILA%20SOJENJA%20F3A.pdf 

  http://www.e-modelar.net/files/F3A_delavnica_pravila_sojenja%202012.pps

To nam bo kasneje pri samem treningu letenja močno skrajšalo fazo učenja oziroma pospešilo napredek. Zelo dobro bi sedaj bilo, da imamo v klubu prijatelja z istimi željami in voljo do izpopolnjevanja in takšnega letenja, saj si z medsebojnim opazovanjem letenja in korekcijami lahko pomagata in oba hitreje napredujeta.

Veliko podatkov o samem letenju, trimanju modelov in ostalem lahko najdete tule: http://www2.arnes.si/~sspnmako/download.htm

Veliko informacij o F3A letenju pa lahko najdete v odličnem članku našega najboljšega F3A pilota Alana Goljevščka v reviji TIM, maj 2012
http://www.e-modelar.net/files/AKROBATSKO%20F3A.pdf


Izbira in priprava modela:

Naslednja stvar, ki se je lotimo, pa je izbira in priprava modela za trening.
Idealno bi bilo, če bi imeli na razpolago kak manjši F3A model razreda 25-30, kot sta recimo EF Vanquish ali Angel 30, ki dobro letita zlasti v mirnejšem vremenu. Še boljši bi bil seveda kak F3A model razreda 50, kot so recimo Angel 50, Wind 50....Če takšnega modela nimamo, si moramo utrezno pripraviti obstoječ model (največkrat so to 3D modeli). Narediti je potrebno dual rate programe, ki se vežejo za vsako vrsto letenja na svoje stikalo. Tako si naredimo majhne hode na modelu za normalno letenje in velike hode za premete, svedre.
Mali hodi naj bodo velikosti okrog 50-60% velikih, krilca, smer in višina pa naj imajo okrog 45% exponenta. Za velike hode naj bo exponent večji, 70-80%, da bo možno leteti pred in za figuro tudi normalno. Tu je potrebno tudi razumeti, kaj so na modelu za F3A letenje veliki hodi! Veliki hodi so običajno močno podobni malim hodom na 3D modelu! Odkloni krmil, razen smeri, so  nekje 25-30 stopinjski. Pri krilcih in višini je dobro zatesniti pregib, saj zaradi večje špranje krmila izgubijo na učinkovitosti. Zatesnjeni pregibi pomenijo bistveno mirnejše letenje modela. Osebno to naredim kar z nanosom traku oracover folije s spodnje strani v pregib.
Zavedati pa se je potrebno, da 3D modeli ne bodo zaradi velikih ročic na servomehanizmih nikoli leteli tako natančno, kot to zmorejo namensko pripravljeni modeli. Natančnost vračanja ročice servomehanizma v nevtralno lego je namreč premajhna!
Naslednja stvar je trimanje modela.
Brez natančno letečega modela namreč ne bo natančnega letenja, temveč bolj matranje, ki nam lahko vzame vso voljo do dela-letenja!
Težišče modela naj bo takšno, da bo model v ravnem letu zelo rahlo padal proti tlom pri 60% plina, na hrbtu pa bo potrebna rahla podpora višine. Model mora iti v vertikalo navpično in brez zavijanja vstran, naprej ali nazaj. Običajno gre model v padanju rahlo nase, kar popravimo z miksom -2 do -3% višine ob ničelnem plinu.
Moč motorja mora zadoščati za razmerje vsaj 1,5/1, sicer bo ob letenju z vetrom zmanjkovalo hitrosti in moči pri lupingih, vertikalah. Načeloma  model potrebuje za letenje F3A programov več moči kot pa za izvajanje 3D figur!
Naslednja stvar je uporabljen propeler; Le-ta je za 3D letenje običajno z majhnim korakom, da dobimo dober poteg z mesta. Za F3A je potrebno korak povečati , zlasti to velja za večje modele, saj mora imeti model bistveno večjo hitrost, glavna razlika pa se pokaže v vertikalah navzgor, ko majhen korak propelerja daje vtis, da je zmanjkalo moči. Vertikala bo s propelerjem s korakom recimo 10 bistveno boljša kot s korakom 8, in to kljub temu, da moramo  premer zmanjšati za eno colo navzdol, da ohranimo vrtljaje. Tako se recimo za bencinski motor 26-30ccm uporabi propeler 17x10 in ne 18x8, za 50-55ccm pa propeler 21x10-22x10 in ne 22x8/23x8.
Kakšna oprema je primerna za F3A model (ali kak drug model, namenjen F3A letenju), lahko preberete tudi tule:
http://www.e-modelar.net/clanki-52.html

Letenje:

Običajno večina pilotov leti v majhni oddaljenosti od sebe, nekje 30-50m, zato je težko opazovati izvedbo figure, model pa se zlasti ob vetrovnem vremenu hitro znajde nad pilotom. Za samo osnovno vadbo posameznih figur je na začetku razdalja 50m sprejemljiva. Kasneje, ko želimo figure povezovati med sabo z linijami, pa je potrebno to razdaljo postopno povečevati, najprej na kakih 70-100m in kasneje ob vadbi programa naprej proti 150m, kar je nekje predpisana razdalja za F3A tekmovanja (150-170m)
Začnemo vedno z vadbo sredinskih figur kot so luping, kubanska osmica, obrnjena kubanska osmica, trikotni luping (pozitivno, negativno), kvadratni luping, počasni valjček, dvotočkovni valjček, štiritočkovni valjček, svedri ipd. Na konceh obračamo s premeti, immelmani, polovičnimi kubankami. Svedri se vedno delajo v smeri proti vetru, zato nam smer izvajanja programa le-ti tudi določajo.
Pazimo na vhodno in izhodno višino, na radije delnih lupingov (ki morajo biti čim bolj enaki in ne preostri), sredino sredinskih figur, izvajanje valjčkov v sredini linij. Ko pridemo na razdaljo kakih 100m, že lahko začnemo  počasi z osvajanjem BASIC programa. Program se VEDNO trenira v obe smeri, kakor pač tisti dan piha veter (smer določa figura sveder).
Dokler poteka vadba na ta način, postaja zadeva počasi dolgočasna, a pozor!
Vse se mora dogajati znotraj letalnega prostora! Upoštevati je potrebno oddaljenost 150m, sredino sredinskih figur in kot 60 stopinj na obeh stranskih koncih figur!
Sedaj si postavimo drogove z zastavicami v sredini in na obeh straneh (ali si zamislimo ustrezne orientirje kot so drevesa, hrib, daljnovodni steber...., dobra podlaga za kote je tudi stoja pilota v razkoraku- ca 0,5-0,6m, pri čemer naravni zasuk glave pade približno na 60 stopinj) in poskusimo ostati znotraj tega prostora. Dokler je vreme mirno, bo za silo še uspevalo, ko pa zapihajo vetrovi, pa postane stvar zelo zanimiva in držanje linij, oddaljenosti, sredine, obeh stranskih omejitev in konstantne hitrosti postane velik izziv! In ravno v teh prvinah se najboljši piloti ločijo od ostalih!

A ne ustrašite se, vsi ne letijo perfektno in zlasti Basic program
http://www.e-modelar.net/files/F3A_Basic_SLO_12-13_1.pdf
je namenjen osnovnemu usposabljanju pilota - začetnika v F3A letenju, oziroma pilota, ki se kdaj udeleži tudi kake domače tekme, oziroma ima ambicijo napredovati do letenja zahtevnega FAI P programa.

S kakšnim modelom lahko nastopim na F3A tekmah?

Vrsta in namembnost modela v F3A nista predpisani. Leti se lahko s čimer koli in s kakršnim koli pogonom.

So pa omejitve v velikosti modelov in sicer:

BASIC program:

Razpon max. 2,25m in teža do 10kg (organizator tekme lahko predpiše tudi drugače!)
V tem razredu se uporablja vse vrste  modelov od razreda 25 naprej pa do polscale akrobatov na bencinski pogon 50-55 ccm.

FAI program:

Po FAI pravilniku in sicer: razpon in dolžina max. 2m
Napetost pog. akumulatorja max 42V.
Glasnost max. 94dCb
Teže v SLO po dogovoru ne kontroliramo. Za nastope v tujini pa potrebujete max. izmerjeno težo pod 5050g!


Za tekme v tujini potrebujete tudi tekmovalno FAI licenco (pozanimajte se v klubu ali pri LZS)

V tem razredu se uporablja zaradi konkurenčnosti večinoma F3A modele 2x2m.
Lahko pa seveda nastopite tudi z manjšimi F3A modeli in pa polscale akrobati in ostalimi modeli, ki ne presegajo omejitev!


F3M kategorija za scale in semiscale modele nad 2,1m(1,8m dvokrilci):


Pravila od strani 53 naprej: http://www.e-modelar.net/files/SC4_Vol_F3_Aerobatics_14.pdf

Seveda pa lahko treniramo in letimo po F3A načinu tudi z večjimi modeli.
Programi, ki se letijo tu so lahko  nemški program EAC nacional kategorija ali pa po IMAC ameriški zvezi (leti se na Hrvaškem in v Srbiji -Basic in Intermediate)

IMAC Basic: http://www.mini-iac.com/Portals/0/Downloads/Sequences/2012/2012_BASIC.pdf

IMAC Intermediate: http://www.mini-iac.com/Portals/0/Downloads/Sequences/2012/2012_Intermediate.pdf

Trenutno žal v SLO za to kategorijo zaradi nezanimanja ni tekem!
Da bi se tu kaj premaknilo, bi bilo nujno potrebno aktivno sodelovanje na forumu modelarji v temi Akrobatsko in 3D letenje!Vsi pa ste vabljeni na kak ogled ali udeležbo na naših domačih tekmah!

Podrobnejše informacije na temo F3A letenja, izbiri modela in njegovi opremi in nastavitvah lahko dobite tule:

MODELI (F3A): 
http://www.e-modelar.net/clanki-18.html
                             http://www.e-modelar.net/clanki-19.html
                             http://www.e-modelar.net/clanki-20.html
                             http://www.e-modelar.net/clanki-21.html

POGONI: http://www.e-modelar.net/clanki-14.html
                  http://www.e-modelar.net/clanki-16.html
                  http://www.e-modelar.net/clanki-17.html
                  http://www.e-modelar.net/clanki-54.html 
              

OPREMA: http://www.e-modelar.net/clanki-52.html 

ali pri avtorju na:


mencin.marko@gmail.com
ali na ZS prek foruma modelarji


Dodano: 04.01.2015 | Ogledov: 1983 | Komentarjev: 0 | Avtor: marko


Komentarji:

Trenutno še ni komentarjev. Bodite prvi!

Komentarje lahko objavljalo le registrirani uporabniki.
Če ste že registrirani, se prijavite levo zgoraj.

Če še niste registrirani, opravite hitro registracijo »

Komentiraj:
Imate kvalitetno snov za članek in bi ga želeli objaviti na naši strani? Kontaktirajte nas na info@e-modelar.net in dodeljen vam bo status pisatelja člankov!